Testele efectuate de către site-ul de evaluare și testare ServeTheHome au demonstrat că un server cu două procesoare AMD Epyc poate să surclaseze un sistem Intel cu patru socket-uri care costă considerabil mai mult.

Cei de la ServeTheHome au demarat o serie de teste, comparând AMD Epyc 7742 , care are 64 nuclee și 128 thread-uri, cu Intel Xeon Platinum 8180M, ce are 28 de nuclee și 56 de thread-uri. Cu toate acestea, cel din urmă este considerabil mai scump, deși performanțele lasă de dorit.

Scump, nu și performant

Fiecare Epyc 7742 costă $6,950, în timp ce fiecare Xeon Platinum 8180M are un preț în valoare de $13,011. Deci, două procesoare Epyc 7742 te costă $13,900, iar patru procesoare Xeon Platinum 8180M costă $52,044, de patru ori mai mult decât cipurile AMD.

Iar acestea sunt costurile doar pentru chip-uri. Dacă este să aducem în discuție și costurile aferente serverelor, cheltuielile cu siguranță vor crește semnificativ. De ce? Serverele cu patru socket-uri costă mult mai mult decât serverele cu două socket-uri, indiferent de procesorul utilizat.

ServeTheHome a folosit GeekBench, un instrument de referință bazat pe Linux, care măsoară atât performanța single-core, cât și pe cea multi-core. Este pur și simplu o unealtă utilizată pentru a măsura performanțele și a verifica cât de rapid poate funcționa un procesor.

Performanțele AMD Epyc 7742 vs. Xeon Platinum 8180M

Cu toate acestea, sistemul dual Epyc a adunat scoruri single-core și multi-core de 4,876 și, respectiv, 193,554 de puncte, în timp ce sistemul quad Xeon Platinum 8180M a obținut 4,700 și, respectiv, 155,050 de puncte în testele single-core și multi-core.

Astfel, sistemul AMD cu două socketuri depășește sistemul Intel cu patru socketuri cu până la 3.74% în volumele de lucru single-core și cu 24.83% în volumele de lucru multi-core. Și nu este de neglijat faptul că cel din urmă este de 4 ori mai scump, iar performanțele sunt cu mult sub preț și așteptări.

Procesorul AMD: Mai avantajos?

ServeTheHome a folosit un server de referință cu un procesor AMD pentru testele Epyc, în timp ce pentru cele Xeon a fost folosit un Dell PowerEdge R840. Procesorul AMD, este de departe cel câștigător, având o serie de beneficii ce îl ajută să câștige teren.

Acestea sunt:

  • Suport pentru până la 4 TB pe socket față de 1,5 TB pe socket oferit de Xeon
  • PCI Express 4 pentru AMD versus PCI Express 3 pentru Intel ( viteza lui este de 2 ori mai mică comparativ cu PCI Express 4)

Concluzii

Fără dar și poate, procesoarele AMD Epyc 7742, nu doar că au obținut rezultate mult mai bune la testele de perfomanță înregistrate cu GeekBench, si au mult mai multe beneficii oferite la un preț mult mai avantajos comparativ cu cele Intel Xeon Platinum 8180M.

Dacă ești curios să vezi rezultatele și tot procesul testării, uite aici video-ul: