Dacă ai o dilemă și nu știi ce plugin cache să alegi pentru website-ul tău WordPress, îți vom ușura puțin munca și te vom scuti de o bătaie de cap în plus cu ajutorul acestui articol. Vom compara caracteristicile și prețurile plugin-urilor LiteSpeed Cache și WP Super Cache, pentru a oferi o perspectivă clară și completă asupra fiecăruia.

Începem a discuta despre capacitățile de caching ale fiecărui plugin, compatibilitatea e-Commerce, serviciile premium și costurile. Let’s start!

Caching

Ambele plugin-uri oferă full-page cache pentru WordPress. Cache-ul paginii este esențial pentru un site WordPress, deoarece permite generarea și salvarea instantaneelor statice pentru pagina generată dinamic. Este semnificativ mai rapid la conținutul static al serverului decât este să așteptați pentru WordPress și PHP pentru a asambla conținut dinamic. Cele mai multe pagini WP sunt exact la fel de fiecare dată când sunt construite, de aceea utilizarea acestor instantanee are sens, și oferă un use-experience mult mai calitativ și plăcut vizitatorilor site-ului.

Cum funcționează caching?

Generarea unei pagini cache pentru WordPress nu este întotdeauna simplă. Unele site-uri au o personalizare semnificativă sau domenii de conținut privat, ceea ce înseamnă că o singură copie în cache a fiecărei pagini nu va fi suficientă pentru a acoperi nevoile fiecărui vizitator. Atât LSCache, cât și WP Super Cache au modalități de abordare a acestor scenarii, unele fiind considerate mult mai eficiente decât altele.

1. WP Super Cache

WP Super Cache oferă trei metode de cache a paginii: Simplu, Expert, și WP-cache. Metodele Simplu și Expert produc ceea ce se numește “supercached a fișierelor statice HTML, în timp ce WP-cache produce un fel de hibrid, care permite ca un anumit conținut dinamic să fie inclus pe pagină.

WP-cacheAcest modul este folosit în principal pentru face cache paginilor pentru utilizatorii autentificați, cei care lasă comentarii, sau cei care vor avea conținut privat afișat pe pagină. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a efectua cache pentru feed-uri, și URL-uri cu parametri. Este cel mai lent mod de caching din cele trei.

Modul Expert – Modul expert utilizează reguli de rescriere în fișierul de pe site .htaccess. Acesta ocolește complet PHP și servește HTML-ul static “supercached”. Modul expert este cel mai rapid mod a WP Super Cache.

Modul Simplu – Modul simplu este similar cu cel Expert într-o privință – servește așa numitele fișiere „supercached”. Însă, ca punct diferențiator, regulile de rescriere nu sunt implicate. Conținutul este servit în schimb de PHP. Autorii plugin-ului recomandă utilizarea modului simplu, deoarece este mai ușor de configurat decât modul Expert și nu implică editarea .htaccess, deși aceasta are ca rezultat oferirea de conținut mult mai lentă decât în modul Expert.

2. Cache cu LiteSpeed

LiteSpeed Cache este foarte asemător cu modul Expert al WP Super Cache, însă există o diferență semnificativă între cele două: plugin-ul nu face propriu-zis cache-ul. Funcțiile de bază LSCache sunt efectuate de către serverul Web LiteSpeed incorporat în modulul cache. Plugin-ul este furnizat ca o modalitate ușoară pentru WordPress de a comunica cu motorul cache, dar nu execută niciuna dintre sarcinile de caching, și fișierele cache în sine nu sunt stocate în structura de fișiere WordPress.

La fel ca modul Expert de la Wp Super Cache, LiteSpeed Cache folosește regulile de rescriere .htaccess și evită complet utilizarea PHP. Este de preferat să se evite PHP din cauza costurilor sale ridicate. LiteSpeed poate stoca în memoria cache conținut privat pentru utilizatorii conectați, și poate include conținut dinamic în alte pagini statice, fiind similar cu modul WP-cache al plugin-ului WP Super Cache, doar că mult mai flexibil.

Golirea memoriei cache la cerere

Ambele plugin-uri solicită specificarea unui timp de expirare sau TTL (Time to Live) pentru conținut. Acesta este un număr implicit de secunde în care conținutul din memoria cache este considerat proaspăt. Însă, uneori, conținutul trebuie eliminat din memoria cache înainte de a ajunge la expirarea sa naturală.

  • WP Super CacheDacă o postare este modificată sau este postat un comentariu, copia HTML statică a paginii de publicare este ștearsă automat. Adminii pot alege, de asemenea, să șteargă manual întreaga memorie cache.

  • LiteSpeedDatorită integrării cu serverul pe o parte și cu WordPress pe alta, LSCache își amintește lucrurile despre intrările cache pe care alte plugin-uri nu pot, și este capabil să acționeze eficient atunci când conținutul se schimbă. Când conținutul este creat sau editat și trebuie eliminat din memoria cache, LSCache utilizează un sistem bazat pe etichete pentru a identifica conținutul asociat care trebuie eliminat. De asemenea, este posibilă golirea manuală a întregii memorii cache sau a unei singure pagini, dacă se dorește.

Gestionarea memoriei cache expirate și eliminate

Indiferent de plugin-ul utilizat, există un director cache pe server care se umple continuu și ocupă spațiu. Iată cum fiecare dintre cele două plugin-uri curăță spațiul propriu.

  • WP Super Cache – Pentru acest plugin se setează un program pentru colectarea de gunoi. O operațiune rulează pe programul specificat, ștergând fișierele HTML statice expirate din directorul cache.

  • LiteSpeed Cache– În cazul LiteSpeed, colectarea gunoiului se face într-un mod diferit. Deoarece etichetele sunt urmărite și stocate în memoria partajată, serverul are o modalitate eficientă de a determina când trebuie ștearsă o pagină din memoria cache. Când serverul LiteSpeed primește semnalul de eliminare, acesta marchează pur și simplu etichetele asociate ca “eliminate”, dar nu șterge de fapt fișierele din sistemul de fișiere. Serverul LiteSpeed se ocupă de intrările invechite în timpul ciclurilor CPU mai puțin aglomerate, ștergând puține fișiere și având efecte secundare minime.

E-Commerce

Când ai un magazin online, în mod clar vor exista pagini (și secțiuni de pagini), care nu pot fi stocate în cache-ul public. Paginile coșului de cumpărături și widget-urile de produse vizualizate ultima dată sunt exemple bune în acest sens.

Gestionarea Conținutului Privat cu WP Super Cache

WP Super Cache recomandă utilizarea JavaScript pentru generarea de conținut dinamic, având în vedere că JS nu interferează cu cache. Aceasta este o idee bună și se aplică pentru orice plugin cache.

Dacă JS nu este o opțiune, WPSC vă permite să utilizați un filtru WordPress numit wpsc_cachedata împreună cu etichete înlocuitoare. Substituenții pot fi înlocuiți cu HTML generat dinamic și pot fi utilizați pentru orice conținut de la un șir simplu la un coș de cumpărături.

Din moment ce această soluție necesită utilizarea unui filtru WordPress, este de preferat pentru developerii care vor să facă compatibile plugin-urile lor cu WP Super Cache. De asemenea, este important de reținut că acest conținut dinamic nu este cached, fapt ce va încetini considerabil încărcarea paginii.

Gestionarea Conținutului Privat cu LiteSpeed Cache

LiteSpeed permite ca WooCommerce și alte pagini ce au conținut mixt să fie cached. Cu ESI ((Edge Side Includes), găurile sunt perforate pe o pagină publică și sunt umplute cu date ale coșului de cumpărături și alt conținut privat. Apoi, pagina cu conținut mixt poate fi servită cumpărătorului, complet stocată în cache.

Optimizarea

Dacă utilizați instrumente de evaluare a site-ului, cum ar fi PageSpeed Insights Google, sau GTmetrix, veți dori o selecție de caracteristici de optimizare, pentru a implementa îmbunătățirile sugerate de instrumentele de evaluare.

WPSC nu oferă nicio caracteristică de optimizare în afară de suportul CDN.

LiteSpeed Cache  include suport CDN, optimizarea bazei de date, minificare și combinație de JavaScript și CSS, HTTP/2 Push, încărcare greoaie și o varietate de alte caracteristici populare de optimizare. Dacă doriți să vă îmbunătățiți scorul PageSpeed fără a instala plugin-uri suplimentare, LiteSpeed este cea mai bună alegere.

Seviciile Premium

WP Super Cache nu oferă servicii premium suplimentare. LiteSpeed Cache oferă Image Optimization, Critical CSS Generation și Lazy Load Responsive Placeholder Generation, toate gratuit. Aceste servicii sunt efectuate de la distanță pe propriile servere ale LiteSpeed, astfel încât să nu fie atribuită nicio sarcină suplimentară serverelor personale.

Costurile

WP Super Cache este complet gratuit. Plugin-ul LiteSpeed cache este, de asemenea, gratuit, cu toate acestea un server Web LiteSpeed este necesar pentru a utiliza cache-ul server-side, existând anumite costuri în funcție de nevoile fiecăruia. Există o versiune gratuită, open source (OpenLiteSpeed), sau se poate opta pentru o licență Enterprise. Prețurile de licență variază de la gratuit pentru proprietarii de site-uri unice, la $96 / lună pentru companii de găzduire mari, cu mai multe niveluri între.

Concluzie

Ambele plugin-uri WordPress oferă servicii complete de cache, având numeroase caracteristici și opțiuni, însă cache-ul din partea serverului LiteSpeed este mai flexibil, în special atunci când vine vorba de cache privat și de gestionare a memoriei cache vizate. În plus, numai LiteSpeed are o suită de funcții populare de optimizare a site-ului, ceea ce îl face o mare soluție de accelerare all-in-one pentru WordPress.