Odata cu update-ul la noua versiune de IOS 14.5, Apple anunță utilizarea unui proxy (o rețea separată de calculatoare) prin care singuranța utilizatorilor va fi sporită și menținută. Ce presupune acest update? Practic prin intermediul acestui nou feature este împiedicat procesul prin care Google înregistrează adresele IP de pe dispozitivele iOS.

Cum funcționează noua caracteristică IOS 14.5?

Noua caracteristică va funcționa doar atunci când utilizatorii vor activa opțiunea “Avertisment pentru site web fraudulos” din setările aplicației iOS Safari. Acest lucru vine în sprijinul tehnologiei Google Safe Browsing în Safari.

De ce? Tehnologia Safe Browsing funcționează prin preluarea URL-ului pe care utilizatorul încearcă să îl acceseze, trimiterea acestuia sub formă anonimă către serverele Google Safe Browsing și scanarea sa pentru a stabili dacă website-ul respectiv reprezintă o amenințare sau nu.

În cazul în care sunt depistate diverse forme de amenințare pe website, cum ar fi ,de exemplu, malwares sau forme de phising, Google transmite un mesaj automat către browser-ul utilizatorului pentru a bloca accesul către acel site, semnalând totodată pericolul printr-un avertisment plasat pe întreg ecranul device-ului.

Protecția datelor utilizatorilor – Prioritară pentru Apple

Protecția datelor utilizatorilor a devenit o prioritate pentru companiile de pretutindeni, acest fapt fiind vizibil chiar și în cazul Apple. Dacă acum câțiva ani, căutările pe Safe Browsing erau transparente, compania primind datele exacte despre ce caută lumea sau ce website-uri accesează, în prezent lucrurile stau puțin diferit.

Google a luat o serie de măsuri pentru a transforma căutările pe Safe Browsing în informații anonime. Însă nu au înlăturat și problema înregistrării IP-urilor. Aici intervine magia acestei noi caracteristici aduse de iOS 14.5.

Noua caracteristică Apple ia practic toate aceste controale de navigare în condiții de siguranță și le trece printr-un server proxy de proprietate Apple, ceea ce face ca toate cererile să apară ca provenind de la aceeași adresă IP.

La prima vedere această noutate ar putea fi considerată inutilă sau irelevantă, ținând cont că Google oricum nu poate identifica URL-ul accesat, însă această caracteristică este în conformitate cu alte măsuri luate de Apple pentru a îmbunătăți privacy-ul utilizatorilor.

Deși, pentru utilizatorii de pretutindeni aceste măsuri suplimentare de siguranță sunt mai mult decât binevenite, pentru Google reprezintă un mic impediment la capitolul user analytics și sectorul de urmărire a comportamentelor consumatorilor.

Când va fi lansată versiunea iOS 14.5.?

La momentul actual noua versiune Apple se află în varianta beta, urmând să fie lansată în decursul următoarelor luni.