​Conținutul spam este exact acea musculiță nedorită care aterizează în cana de cafea și care îți strică o dimineață începută bine. De evitat, cu toții am dori să il evităm dar oricât am încerca tot ne trezim la intervale sporadice de timp cu inboxul inundat.

În acest articol, vom analiza modurile in care spamul este generat de un server web și cum il poți opri.

 

Hackingul e determinat de o gazduire web slabă

Un site sau un server hackuit = principala sursă de activitate spamming. Dar cum reușeșc hackerii acest lucru?

Folosind vulnerabilitățile scriptului sau prin aflarea datelor de acces FTP sau SSH. Astfel, ca o albinuță din floare in floare, hackerul ajunge la panelul administrativ sau panelul de gazduire web. Odată ce a pătruns in sistem, hackerul sau botul presară niște scripturi spammate pe site sau server și te bombardează cu spam.

Pentru a afla sursa spammului, analizează fișierul acces_log. Uneori, e posibil ca site-ul in sine să nu fie hackuit ci să existe anumite scripturi Perl sau Python pe care serverul le downloadează și prin care spammul este introdus.

Pentru a rezolva problema, site-ul are nevoie de un scan diagnostic care să găsească scripturile dăunătoare și pe care tu să le elimini mai apoi, impreuna cu vulnerabilitățile site-ului.

Spamming fără hackuire

Vă intrebați cumva cum spamul poate fi distribuit fără ca site-ul să fie cucerit sau fără scripturi virusate? Citește in continuare…

 

  1. Spamming prin scripturi mail

Un CAPTCHA slab nu prezintă niciun pericol pentru boți, iar probabilitatea spamului crește. Un bun exemplu de mecanism puternic este reCAPTCHA popularizată de Google.  

 

  1. Spam provenit din multiple inregistrări de useri

In site-urile unde inregistrarea este o posibilitate, boții pot inunda baza de date cu inregistrări, croind diferite identități și accesand site-ul de câteva ori pe SECUNDĂ.

 

  1. Spamming prin hackingul domeniului e-mail

Cele mai susceptibile adrese de mail supuse acestei metode sunt chiar cele corporate care pot fi compromise prin interceptarea și utilizarea ilicită a parolelor. Din acest motiv, echipa SiteBunker vă sfătuiește să fiți atenți atunci când utilizați o conexiune nesecurizată.

 

  1. Distribuirea spamului prin adrese false

Cum poate un hacker să trimită conținut malițios sau mailuri phishing? Sunt două modalități

  1.  Prima, virusarea mailboxului deținut de domeniu, e menționată mai sus
  2. A doua e utilizarea adreselor false

 

Recomandarile Sitebunker pentru configurarea serviciilor de email:

  1.  Conectează domeniul la servicii de mail specializate precum Gmail. Acest lucru va asigura funcționarea corectă a serverului și iti va oferi nivelul optim de protecție spam.
  2.  Configurează DMARC, SPF și DKIM ca domeniul tău să fie protejat de adresele spam

In concluzie, sperăm că am adus atenția necesară asupra cazurilor de spamming și că veți lua in considerare sfaturile noastre. Pentru o gazduire web securizată, Sitebunker iti ofera un plan potrivit ție, iar transferul este gratuit !