În zilele noastre, să ai un business de succes include mai multe elemente decât simpla existență a unor produse sau servicii de calitate superioară. Pentru că totul s-a mutat în mediul digital, a avea o afacere profitabilă implică și o prezență online constantă și calitativă. Mai pe scurt, site-ul tău și tot ce presupune acesta reprezintă cartea de vizită a unei afaceri în secolul XXI. A zis cineva optimizare site WordPress? Cred că este un must acum!

Poate te întrebi cum un site web poate influența profitabilitatea și succesul business-ului tău. Oamenii nu mai au prea multă răbdare în general, de ce ar avea cu o pagină web care se încarcă în reluare sau care dă eroare constant?

Pentru că viteza de funcționare și optimizarea site-ului tău sunt esențiale, ți-am pregătit o serie de metode pentru a-ți îmbunătăți performanțele site-ului tău WordPress.

1. Servicii de găzduire web calitative

Alegerea unor servicii de web hosting de o calitate superioară reprezintă o mare parte din succesul site-ului tău. Trebuie ținut cont de localizarea serverelor atunci când alegi furnizorul, deoarece determină viteza de funcționare și performanțele site-ului. Cu cât serverele gazdei tale sunt mai departe de locația fizică a site-ului tău, cu atât cresc șansele ca site-ul să se blocheze constant, să fie foarte încet sau să nu suporte o rată de trafic crescută.

Orice alte eforturi ai face pentru a-ți crește viteza website-ului vor fi în zadar dacă nu ții cont de acest aspect.

2. Fă update constant

Deși notificările legate de update-uri au devenit extrem de stresante și frecvente în ultima vreme, când vine vorba de WordPress este important să ținem pasul și să nu le ignorăm. În momentul în care apar noi actualizări pentru plugins, teme sau software doar apasă butonul “Update now” și lasă-l să-și facă treaba. Motivele principale pentru care trebuie să iei în considerare aceste update-uri periodice sunt:

  • Securitatea – actualizările ajută să ții la distanță noile forme de amenințări pentru site-ul tău
  • Rapiditatea – noile actualizări de software ajută la optimizarea și funcționarea în parametri normali a website-ului
  • Livrarea conținutului – update-urile îmbunătățesc capacitatea de a livra conținut, a adapta plugin-urile și temele pentru o funcționare cât mai eficientă

Important – Asigură-te că site-ul tău folosește cea mai nouă versiune de PHP. Asta nu doar că va îmbunătăți considerabil viteza site-ului, ci va asigura și compatibilitatea perfectă cu WordPress.

3. Implementează un modul de cache

Implementarea unui modul de cache pentru a reduce numărul de interogări este o altă modalitate prin care poți crește viteza site-ului tău. Aceste cache pot fi comparate cu memoria pe termen scurt a site-ului tău. Atunci când cineva accesează pagina web pentru prima dată, o copie a fișierelor cerute este efectuată instant. În momentul în care vizitatorul accesează din nou pagina, acele fișiere sunt reafișate.

Această modalitate asigură o viteză mai mare de funcționare, deoarece site-ul tău nu trebuie să mai acceseze și să încarce fișierele direct de pe server de fiecare dată. Modulul cache reduce, cu alte cuvinte, resursele necesare pentru funcționarea site-ului tău, ceea ce duce la o creștere considerabilă a vitezei acestuia.

Optimizare site WordPress

Deși poate pare complicat să implementezi un asemenea modul, să știi că nu este deloc. Există o serie de plugins care pot face asta. Cel mai cunoscut este WP Super Cache, fiind gratuit, super ușor de instalat și configurat. Însă, mai există și alte opțiuni, cum ar fi LiteSpeed WordPress Cache sau WordPress Fastest Cache.

4. Optimizează-ți imaginile

Cea mai mare risipă de resurse a site-ului tău este determinată de imaginile încărcate. Deși acestea sunt esențiale pentru a conferi un aspect cât mai estetic și profi paginii tale web, ele necesită și spațiu pe măsură, ceea ce duce implicit la încetinirea site-ului.

Te regăsești în această descriere? Dacă da, să știi că optimizarea imaginilor este un must și nu o opțiune. Asta doar dacă vrei ca site-ul tău să fie rapid, bineînțeles. Ideal este să utilizezi o aplicație ce îți micșorează mărimea fișierului corelat cu imaginea, înainte de a o urca pe site.

optimizare site wordpressCâteva exemple de aplicații pe care le poți utiliza pentru a comprima mărimea fișierelor sunt TinyPNG, ImageOptim sau plugin-ul ShortPixel, ce modifică dimensiunile automat în momentul încărcării imaginii pe pagina WordPress.

5. Comprimă-ți fișierele de pe website

Această metodă de a comprima fișierele de pe website-ul tău ajută, de fapt, la eficientizarea codului.

Scrierea cât mai clară și detaliată a codului este de ajutor pentru oameni, însă îngreunează și scade performanțele site-ului web. Mai pe scurt, mai mult cod înseamnă viteză și performanțe reduse pentru website.

În cazul în care îți faci griji că trebuie să refaci codul manual pentru a-l scurta, nu-ți face griji. Oamenii din zona IT and tech s-au ocupat deja de asta pentru a-ți ușura munca și au creat diverse aplicații.

Două aplicații ușor de utilizat, ce oferă și rezultate rapide sunt CSS Compressor și Minify. Totuși, pentru site-urile WordPress, cea mai eficientă metodă este utilizarea unui plugin specific pentru micșorarea codului. Unul din pluginurile foarte user-friendly și accesibile este Fast Velocity Minify, ce micșorează automat codurile de tipul HTML, JavaScript, and CSS.

WordPress îți pune la dispoziție nenumărate tool-uri pentru a-ți menține site-ul la capacitatea lui maximă, tot ce trebuie tu să faci este doar să le pui la treabă!