Tehnologia 5G nu mai este o surpriză pentru nimeni, în ultimele luni devenind un subiect controversat și foarte popular. S-au vehiculat diverse teorii și zvonuri, însă de cele mai multe ori adevărul este undeva la mijloc. Cert este că această nouă tehnologie presupune un upgrade pe scară largă. Ca și evoluția de la 3G la 4G, saltul la 5G va însemna viteze mai mari, latență mai mică și multe alte beneficii. Acesta va fi un impuls major pentru întreprinderi, gameri, livestreameri și pentru mulți alții. Totodată, tehnologia 5G ar putea fi un pas înainte și în alte moduri – 5G este mult mai rapid decât 4G și are o latență mult mai mică, de aceea ar putea deveni, de exemplu, o platformă pentru diverse tipuri de servicii noi.

Pentru că este un subiect de actualitate și totodată controversat, Sitebunker s-a gândit să facă o radiografie rapidă a tot ceea ce presupune această tehnologie de ultimă generație, pentru a înlătura orice formă de incertitudine și dezinformare.

Hai să vedem ce înseamnă de fapt 5G și ce implică!

Ce este tehnologia 5G?

Este a cincea generație de conectivitate a internetului mobil, ce poate transmite date mult mai repede decât 4G. Totodată, aceasta promite viteze mult mai mari de încărcare și descărcare a datelor, conexiuni mult mai stabile și acoperire mai mare. Chiar dacă este mult mai rapidă și eficientă decât generația anterioară, pentru a funcționa la capacitate maximă este necesar ca orașele să aibă un sistem bine pus la punct de antene și turnuri 5G.

Ce presupune această nouă tehnologie?

5G promite să aducă viteze mai mari și latență mai mică. Latența înseamnă timpul necesar pentru ca datele să se deplaseze înainte și înapoi. Aceste îmbunătățiri aduse 5G reprezintă totodată un salt pentru ceea ce înseamnă aplicațiile și serviciile pe care le utilizați, cum ar fi chat-ul video și jocurile mobile, descărcarea filmelor sau conectivitatea mai multor device-uri simultan, fiind mult mai rapide.

Totodată, dezvoltarea tehnologiei 5G va avea un impact pozitiv asupra data center-ului Sitebunker și serviciului de găzduire web, deoarece viteza pentru conexiunea de backup asigurată prin antene RADIO va fi mult mai mare față de cea curentă 4G.

Cât de rapid este 5G?

Față de tehnologia actuală 4G, care nu va dispărea, ci va fi utilizată în paralel cu noul standard, 5G-ul folosește trei spectre de frecvențe: spectrul redus, de 600 MHz până la 6 GHz, folosit și de rețelele 4G LTE, care oferă acoperire pe distanțe mari, dar la viteze nu foarte mari; spectrul mediu, care este mult mai rapid, dar are dificultăți la penetrarea clădirilor; spectrul înalt, cu frecvențe între 30 GHz și 300 GHz, care ajunge la viteze de până la 10 GB/s, dar pe distanțe scurte.

Comparativ cu rețeaua 4G, care la momentul actual, înregistrează o viteză maximă de aproximativ 45 MB pe secundă, rețele 5G vor fi, invariabil mult mai rapide ajungând să înregistreze o vitezp standard de descărcare de 1 GB/secundă.
Rețelele vor fi de aproximativ 20 ori mai rapide decât rețelele 4G în medie, ceea ce înseamnă că timpul necesar pentru a descărca un film HD va fi mai mic de un minut.

Este necesar un nou telefon pentru 5G?

Fie că ne place sau nu, răspunsul este DA. De un an, producătorii de smartphone-uri au început să introducă pe piață telefoane ce permit accesul la 5G. De exemplu, telefoanele create înainte de anul 2020 nu au acest feature, utilizând doar tehnologia 4G. Deși tehnologia 5G este prezentă și în România în anumite zone din București, Cluj și Constanța, stadiul de dezvoltare este încă în stadiu incipient.

Unde găsim 5G la momentul actual?

O hartă a rețelelor 5G din întreaga lume a fost creată pentru a ne arăta unde anume pot fi folosite tehnologiile de viitoare generație de către oamenii dornici să navigheze pe internet la viteze foarte mari. Europa este regiunea unde se regăsesc cele mai multe puncte de acces, înregistrând un număr de peste 250 locații cu acces 5G. În Elveția, operatorii de telefonie mobilă au reușit să instaleze peste 200 puncte de acces, reprezentând un procent de 80% de pe totalul continent. Alte țări din Europa care au turnuri 5G montate sunt Mare Britanie, Spania, Italia, Germania, România, Polonia și Finlanda. La nivel mondial, SUA, Coreea de Sud, Australia și Africa de Sud se află și ele printre continentele cu acces la noua tehnologie 5G.

Pentru a afla mai multe despre răspândirea 5G, poți citi acest articol.

Care sunt dezavantajele 5G?

Pe lângă numeroasele avantaje pe care le aduce tehnologia revoluționară 5G, există și o serie de minusuri.

1. Durata de viață a bateriei – Diferența semnificativă dintre 4G și 5G pune la încercare bateria telefoanelor mobile compatibile 5G. Acestea au o baterie de cel puțin 4000mAh.

2. Raza de acțiune scurtă – Datorita faptului ca tehnologia 5G folosește o frecvență înaltă, raza de acțiune a semnalului este foarte scurtă. Pentru a folosi această tehnologie la capacitate maximă este necesară instalarea multor antene și turnuri 5G în punctele de acces.

3. Pericol asupra sănătății – Efectele negative ale 5G-ului asupra sănătății noastre continuă să rămână un subiect controversat și de mare interes. S-a recurs la diverse studii de specialitate, multe dintre ele având rezultate contradictorii. Unele susțin că tehnologia 5G poate duce la orbire, cancer sau pierderea auzului, pe când altele demonstrează faptul că aceasta este extrem de safe, neavând niciun impact asupra ADN-ului uman sau animal.

4. Creșterea volumului de atacuri DDoS – Se așteaptă ca odată cu implementarea tehnologiei 5G, numărul atacurilor DDoS volumetrice să crească considerabil, ajungând mai mult ca sigur să depășească recordurile recente. Principala cauză este numărul mare de device-uri vulnerabile conectate prin 5G.