Când vine vorba de marketingul online și, în special, de SEO, un lucru este cert: Web hosting-ul are un impact major asupra rezultatelor și performanțelor tale SEO. Dacă ar fi să răspundem la întrebarea anterioară legată de importanța serviciilor de găzduire web – ei bine, serviciile de web hosting pentru SEO sunt cruciale, nu doar importante! Există o serie de factori ce trebuie luați în considerare atunci când ne raportăm la serviciile de web hosting ca unealtă pentru un SEO calitativ.

1. Viteza

În secolul vitezei, unde totul este pe repede înainte, viteza de încărcare a website-ului tău reprezintă un factor cheie pentru SEO și ratele de conversie. Poate te întrebi care este legătura între cele două. Ei bine, un website ce se încarcă în mai mult de 2 secunde va fi etichetat drept ”slab calitativ – de evitat” de către utilizatori. Nu e prea greu să-ți pierzi popularitatea atunci când website-ul tău se mișcă în reluare, nu crezi? Aici intervine strânsa legătură a web hosting-ului cu SEO. Un furnizor de găzduire website îți va oferi servicii calitative, asigurându-se că viteza de încărcare a site-ului tău nu va depăși 2 secunde. Dar retineti ca optimizarea de viteza în cele mai multe cazuri nu ține doar de hosting ci și de platforma CMS pe care o folosiți, ea necesita optimizare (minify css, js, compress js & css, optimizare imagini, etc.).

2. Uptime & downtime

Google este un motor de căutare menit să răspundă cât mai precis cererilor tale din caseta ”search”. Printre miliardele de site-uri și informații de pe internet, acesta caută și îți livrează cele mai relevante opțiuni pentru căutarea ta. Există o singură problemă: dacă site-ul tău, în mare parte a timpului, nu este available, ori viteza lui de încărcare este prea mică, Google nu îți poate accesa site-ul. Este ca un domino – Google nu îți poate accesa site-ul, acesta nu va fi afișat utilizatorilor, iar rezultatele SEO vor fi dezamăgitoare. Am putea spune că este un lanț al slăbiciunilor aici!

3. Securitatea

Un alt element important pentru o bună optimizare SEO este securitatea website-ului tău. Dacă site-ul tău nu este bine întreținut de-a lungul timpului, acesta poate deveni ținta unor atacuri ale hacker-ilor. În momentul în care site-tul tău este hackerit, Google interpretează conținutul livrat de pagina ta drept nesigur și îl etichetează cuwebsite de neîncredere”. Acestă ”etichetă” va avea repercursiuni negative asupra poziționării tale în clasamentele Google, și implicit asupra campaniilor de SEO.

În momentul în care îți alegi furnizorul de găzduire web este foarte important să te asiguri că acesta îți oferă servicii de securitate avansată pentru website-ul tău (precum imunify360 sau CXS). De obicei, furnizorii profesioniști oferă certificat SSL pentru securitatea site-ului tău. Dacă nu știi ce este un certificat SSL, avem un articol doar despre asta!😊

4. Locația serverului

Motoarele de căutare, pe lângă numeroasele criterii legate de website-uri și conținutul lor, iau în considerare și locația atunci când livrează rezultatele. Locația cui? Locația utilizatorului, a business-ului și a serverelor care găzduiesc site-ul. De multe ori, locația serverului determină accesibilitatea site-ului tău de către useri, fapt ce impactează și rezultatele SEO. Utilizarea unor servicii de hosting bazate pe infrastructura cloud, de tipul servere dedicate sau VPS-uri, te scutește de problema localizării serverului, locația nemaifiind relevantă.

Web hosting pentru SEO

Totuși, când vine vorba de hosting bazat pe locația fizică a serverelor, lucrurile stau diferit. Dacă ai ales un astfel de serviciu de găzduire, este ideal ca locația serverelor să fie cât mai aproape de publicul tău țintă. De ce? Bazat pe un raționament simplu – cu cât este mai mare distanța dintre utilizatori și server, cu atât site-ul se va încărca mai greu pe device-urile lor.

Aceste variabile aplicate pe SEO s-ar traduce așa: motoarele de căutare consideră că ceva este în neregulă cu site-ul tău dacă serverul este într-o parte a lumii, iar publicul targetat de tine în cealaltă.

Serviciile de web hosting fac diferența!

Oricât de bine ai pune la punct campaniile de SEO sau oricât de calitativ ar fi conținutul site-ului tău, nu este suficient pentru a obține rezultatele dorite. Google are nevoie de mai multe dovezi că site-ul tău își merită locul în topul clasamentelor. Vei vedea că, în final, calitatea site-ului tău este determinată și puternic influențată de pachetul complet de servicii oferite de furnizorul tău de web hosting: viteză, securitate, customer support, uptime & downtime.

SEO de calitate nu se prea poate fără o găzduire web pe măsură!