Ai luat decizia că este timpul să ai propriul tău website, însă ți-ai dat seama că primul lucru de care ai nevoie este web hosting. Trecând în revistă diversitatea site-urilor care îți pot oferi serviciul de web hosting, observi că există atât versiunea gratuită cât și cea plătită a aceluiași serviciu. Derutant, nu?

Aici apare întrebarea: De ce să plătesc pentru un serviciu de care aș putea beneficia gratuit?

Răspunsul: În final, lucrurile gratis sunt cele mai scumpe!

Deși pare paradoxal, serviciile gratuite de web hosting te vor costa cel mai mult pe termen lung în ceea ce privește: eficiența, calitatea și rezultatele propriului tău website.

Iată principalele dezavantaje ale web hosting-ului gratuit:

1. Efecte asupra clasamentelor Google – Multe dintre motoarele de căutare ignoră subdomeniile, ceea ce înseamnă că, website-ul tău nu va apărea în rezultatele de căutare. Singura modalitate prin care website-ul tău ar putea fi găsit este prin introducerea exactă a URL-ului paginii tale.

2. Supraaglomerarea serverelor – Majoritatea site-urilor de web hosting gratuit sunt supraaglomerate  de numărul mare de site-uri web care le utilizează serviciile. Un număr ridicat de website-uri pe server presupune un risc ridicat de a avea probleme. Există șanse mai mari ca site-ul tău web să fie afectat de viruși sau de conținut ilegal dacă serverul este suprasolicitat.

3. Oprirea frecventă a gazdei – Numeroase companii care oferă servicii gratuite de web hosting sunt închise în fiecare zi. În momentul închiderii lor, cei mai mulți dintre clienți nu primesc nicio notificare preliminară pentru a-și muta website-ul pe alt site de hosting.

4. Resurse limitate – Serviciile gratuite de găzduire web furnizează un număr limitat de resurse. Spațiul de pe disc, numărul de conturi de email, mărimea și tipul de fișiere media care pot fi încărcate, dar și numărul de pagini care poate fi adăugat pe website reprezintă câteva din principalele limitări ale serviciilor web hosting gratuite.

5. No customer support – Utilizarea gratuită de servicii web hosting vine cu un alt mare dezavantaj – nu primești nicio o garanție că datele tale au un back-up sau că pot fi recuperate. În cazul în care întâmpini dificultăți tehnice, ori site-ul tău a devenit ținta hackerilor nu ai nicio certitudine că vei primi ajutor pentru a-ți soluționa problemele.

6. Brandingul este limitat – Folosirea serviciilor de web hosting gratuite îți poate limita capacitatea de a avea control deplin asupra propriului tău site. De ce? URL-urile pot fi restricționate de un subdomeniu, reclamele și pop up-urile de pe site pot îngreuna și influența modul în care va arăta site-tul dvs. Template-urile furnizate nu vor permite modificări radicale. De asemenea, multe dintre aceste site-uri gratuite îți vor trata site-ul ca pe o unealtă pentru promovarea brandului lor, uneori incluzând numele lor în URL-ul paginii tale.

7. Întreruperi frecvente – Unul dintre cele mai importante beneficii pe care trebuie să-l ofere un business de web hosting este un uptime solid. Serviciile de web hosting plătite îi pot oferi clientului o perioadă de funcționare mult mai mare comparativ cu serviciile de web hosting gratuite.

Serviciile de web hosting gratuite, nu doar că nu îți oferă calitatea și profesionalismul necesare pentru a avea un site profitabil, ci pe termen lung, îți garantează mai degrabă pierderi financiare și o reputație instabilă pe piață.

Dacă serviciile de web hosting gratuite nu sunt o opțiune promițătoare, ce ne oferă în plus cele plătite?

Fiabilitate – Furnizorii de găzduire web care percep o taxă își pot permite să își păstreze serverele în stare bună, astfel încât să funcționeze mai consecvent. Cu un plan plătit de la un furnizor respectat, poți  profita de o durată de funcționare mai bună – uneori până la 99.99%.

Serviciul clienți – Companiile de găzduire web care percep taxe pentru planurile lor își pot permite, de asemenea, să plătească pentru angajații calificați ai serviciilor pentru clienți. Multe oferă 24/7 servicii pentru clienți, astfel încât să poți obține  ajutorul de care ai nevoie.

Branding unic – Planurile plătite înseamnă, în general, că nu trebuie să permiți companiei de găzduire web să includă anunțuri. Vei obține un nume de domeniu care este 100% al tău, având propriul logo și nume incluse pe site.

Securitatea – Securitatea site-ului  este foarte importantă. Dacă dorești să îți protejezi site-ul de hackeri și să păstreze datele pe care vizitatorii dvs. le oferă în condiții de siguranță, unul dintre primii pași este alegerea unui furnizor de încredere ce oferă servicii de web hosting profesionale. Furnizorii de servicii web hosting gratuite nu au aceleași resurse pentru a investi în securitate și firewall-uri.

Caracteristici utile – planurile de găzduire web plătite includ o varietate de caracteristici utile, cum ar fi opțiunile de instalare platforme CMS, caracteristici SEO, instrumente de comerț electronic, backup-uri automate, analiza site-ului web și upgrade-uri de securitate.